Grand Prospect Park

Description

The 4 acres of berms are reclaimed for use as a woodsy urban park and improved threshold for Prospect Park. The existing fences and understory growth are removed to open views and provide a sense of safe streets.

Features

  • berms are opened to the public and new pedestrian paths are added
  • stormwater is collected for irrigation and supply Bailey Fountain
  • north end of Plaza closed to traffic on weekends

Submitted by

Gilat Lovinger
Brooklyn, NY, USA

222_1209132501

Site Plan: The Site Plan

423_1209132808

Representative Section: The Section The linear park is approximately 1500 feet long and 100-120 feet wide. The many existing objects, statues and relics would remain as sculptures in the park. The parkland would include bituminous paths and lighting. A safe, visible, inviting space is key to the success of this concept.

426_1209133084

Perspective Drawing: Perspective 1 On the berm high above the street an experience is born – a new approach to Prospect Park. Opportunities vary from walking the dog and jogging to educational opportunities and collaborations with adjacent community groups such as the Brooklyn Botanical Garden

428_1209133721

Perspective Drawing: Perspective 2 The transformation of the berms to parkland will also have a tremendous impact on the experience of those who decide to walk at street level as well as the many commuters driving through the plaza.

435_1209134662

Other: Scale Comparison The scale comparison with some of New York’s iconic parks helps communicate the significant addition the Grand Army Plaza’s berms would be to the City’s park system.

437_1209135286

Other: Stormwater Diagram The majority of the oval stormwater would be collected, treated and diverted to a cistern to supply water for the Bailey fountain and the parkland. Innovation with water is not new to Prospect Park – its iconic watercourse served as an inspiration for this proposal.

438_1209150110

Other: Pedestrian and Vehicular Ownership While much of the early debates have been focused on major changes to vehicular routes, very few realized that the berms account for the highest percentage of area in the plaza. Limiting vehicular circulation at the plaza will impact the neighborhood streets and in our opinion is undesirable.